Adviezen

Onderhoudsgids

-1-

De band is het enige contactpunt tussen het voertuig en de weg en is bepalend voor de veiligheid, niet alleen van de gebruikers, maar ook voor die van de getransporteerde goederen. Optimaliseer uw bandendruk om een transport in alle veiligheid te verzekeren, om brandstof te besparen en de levensduur van uw vrachtwagenbanden te verlengen.

Na verloop van tijd verliest een band natuurlijk spanning. Raadpleeg uw dealer om regelmatig de druk van uw banden te controleren.

Respecteer in alle gevallen de bandendruk die wordt aanbevolen door de constructeurs of de fabrikanten. De druk moet altijd aangepast zijn aan de lading en aan het gebruik.

De invloed van de bandendruk op de levensduur

pressiongonflage_01

Interne bron Michelin

De invloed van de bandendruk op het brandstofverbruik

Het is bewezen dat de druk van uw vrachtwagenbanden een invloed heeft op het brandstofverbruik!

pression
L-influence-de-la-pression-sur-le-cout-d-usage

Interne bron Michelin

Adviezen voor het onderhoud van uw MICHELIN vrachtwagenbanden

Hier vindt u de adviezen van Michelin terug voor het onderhoud van uw vrachtwagenbanden om in alle veiligheid te rijden en de levensduur ervan te verlengen.

Verzorg uw MICHELIN vrachtwagenbanden

  • Controleer regelmatig uw MICHELIN vrachtwagenbanden op onregelmatige slijtage en/of eventuele beschadigingen.
  • Controleer of de moeren van de wielen stevig vast zitten, overeenkomstig de voorschriften van de constructeur van het voertuig of van de fabrikant van de as
  • Laat alle perforaites, inkepingen en zichtbare vervormingen op het niveau van het loopvlak, van de zijkanten of van de hielzone (aan de binnen- en buitenzijde) grondig nakijken door een bandenprofessional. Hetzelfde geldt voor elke beschadiging van de velg.

Rij in elk geval niet met de band ingeval er schade wordt vastgesteld, zoals:

  • vervormde of zichtbare draadkern,
  • scheiding tussen het rubber of de lagen,
  • beschadiging door vette of corrosieve stoffen,
  • gladde plekken of afgeschuurd rubber als gevolg van rijden met onvoldoende bandendruk in functie van de getransporteerde lading.

Controleer telkens ook of het ventiel in goede staat is. Vervang het in geval van twijfel.

Levensduur van de producten

De banden zijn samengesteld uit verschillende soorten materialen en bestanddelen op basis van rubber, waarvan de eigenschappen van essentieel belang zijn voor een goede werkiing van de band zelf.

Deze eigenschappen evolueren na verloop van tijd.

De evolutie van de eigenschappen van een band hangt af van verschillende factoren, zoals

  • het klimaat,
  • de omstandigheden waarin vrachtwagenbanden worden opgeslagen: temperatuur, vochtigheid, positie….
  • de gebruikomstandigheden: lading, snelheid, bandendruk, schade als gevolg van de toestand van de wegen…

De verschillen wat betreft deze verschillende factoren maken het niet mogelijk de precieze levensduur van een  band te voorspellen. Daarom wordt, als aanvulling op de regelmatige controles door de gebruiker, de regelmatige controle van de banden door een gekwalificeerd professional aanbevolen. Deze controle moet minstens één keer per jaar, 5 jaar of langer na de datum van ingebruikname of 8 tot 10 jaar na de fabricagedatum worden uitgevoerd.